Terug naar overzicht

Rooms-Katholiek
Gebruiken en Riten

Nederlandse bisschoppen: Eenvoudige zegenbede voor homoseksueel

Reformatorisch Dagblad | Maarten Stolk

18 JAN 2024

religion-182162_1280 (1)

Terug naar overzicht

De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) in Nederland geeft ruimte aan een „eenvoudig gebed” voor homoseksuelen. „Afzonderlijke personen kunnen gezegend worden door middel van het gebed”, aldus een woordvoerder donderdag.

De Nederlandse bisschoppen reageerden woensdag op het door de paus goedgekeurde document ”Fiducia supplicans” (”Vragen om vertrouwen”), dat de Dicasterie voor de Geloofsleer vorige maand publiceerde. Daarin staat dat priesters paren van hetzelfde geslacht –en ook mensen die gescheiden en later hertrouwd zijn– een zegen mogen geven, maar niet tijdens kerkdiensten.

De Rooms-Katholieke Kerk in Nederland benadrukt in haar verklaring dat een eenvoudig gebed geen bevestiging of inzegening is van deze „irreguliere” relaties en dat het niet om een huwelijk gaat. Dat kan alleen tussen een man en een vrouw worden gesloten.

Steun

De Nederlandse bisschoppen bieden ruimte aan een gebed voor „afzonderlijke gelovigen die in een irreguliere verhouding leven”. Ze willen „niemand de steun en kracht van God” onthouden. In het gebed kan God „onder aanroeping van Zijn Geest om kracht en bijstand worden gevraagd”.

De priester moet in de gekozen bewoordingen duidelijk maken „dat het niet om een inzegening of bevestiging van een irreguliere relatie gaat”. Het eenvoudige gebed kan volgens de bisschoppen „de kracht geven om tot God te naderen en te leven in overeenstemming met Zijn bedoelingen met de schepping van man en vrouw en van het huwelijk”.

De Nederlandse bisschoppen spreken in hun verklaring niet concreet over het zegenen van homoparen in bijzondere omstandigheden, wat het Vaticaan wel doet. „Afzonderlijke personen kunnen gezegend worden door middel van het gebed”, zegt een woordvoerder van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland donderdagmorgen. „De gewijde bedienaren hebben hiermee een duidelijke pastorale lijn hoe om te gaan met mensen in een irreguliere relatie. Vanuit de Nederlandse bisdommen wordt aan de pastorale teams gevraagd zich daaraan te houden.”

Verdeeld

De publicatie van ”Fiducia supplicans” leidde binnen de wereldwijde Rooms-Katholieke Kerk tot verdeelde reacties. De Franse bisschoppenconferentie schaarde zich vorige week unaniem achter de verklaring, terwijl de Afrikaanse kerken lieten weten geen homostellen te zullen zegenen. Paus Franciscus liet zich zondag voor het eerst openlijk uit over de homozegen. „God zegent iedereen die komt”, zei hij in een televisieprogramma.

Afbeelding van Yolanda Coervers via Pixabay